» Kort Schiedams

Wat is dit?

Schiedammertje gaat stoppen!!

Wegens te drukke werkzaamheden in mijn huidige baan heb ik de beslissing moeten nemen om te stoppen met het Schiedammertje. Was geen makkelijke keuze, maar zoals vaste bezoekers al hebben kunnen zien waren er de laatste tijd weinig updates. Na wikken en wegen heb ik daarom besloten helemaal te stoppen met het Schiedammertje.

Fotograferen van Schiedamse activiteiten zal in lagere frequentie wel doorgaan, maar deze reportages zullen dan alleen nog maar te zien zijn op mijn Facebook.

Ik wil iedereen bedanken voor de vele bezoeken in die bijna 10 jaar dat het Schiedammertje heeft bestaan en hoop u terug te zien op mijn Facebook.

Met groet,
Bart

Schiedamse kinderen Kiezen voor Bomen!

Nationale Boomfeestdag is goed gevierd in Schiedam. Basisschoolleerlingen volgden een outdoorprogramma Sport en Spel onder leiding van studenten van Outdoor Education van Lentiz Maasland. Daarvoor zijn zij begonnen met de aanplant van een ‘smulbos’ met jonge fruitdragende bomen in het polderpark Kethel - bij het Natuur en Milieu Educatief centrum (NME) Harre Wegh. Wethouders Arie Wijten en Mario Stam en medewerkers van Irado hielpen de leerlingen een handje.


Het bos draagt bij aan het realiseren van een groene, gezonde toekomst voor Schiedam. Wethouder Wijten: “Het aan te planten smulbos gaat veel goeds brengen. Ten eerste wordt de locatie er een stuk groener van. Dat is belangrijk, want in een dichtbebouwde stad als Schiedam is groen meer dan welkom. Groen geeft de stad een vriendelijker uiterlijk en maakt de omgeving prettig om in te wonen, werken en spelen. Soms moet groen vervangen worden of wijken. Maar het totale bomenbestand in de stad laten we nooit krimpen – wel groeien!”

Wethouder Mario Stam vult aan: “Het aanplanten van bomen en het laten uitgroeien van boomvruchten is ook heel leerzaam voor kinderen. Zij zien met eigen ogen waar fruit vandaan komt; een natuurproduct van – in dit geval – eigen bodem. Het is nog eens extra leuk dat het smulbos zoveel lekkers gaat opleveren: heerlijke appels, peren, kersen en pruimen. Iedereen mag die lekkernijen komen plukken in het seizoen. Gezellig met elkaar en heel gezond!” Het smulbos maakt onderdeel uit van een toekomstige speelnatuur route.

Kiezen voor Bomen!
Het landelijke thema van Boomfeestdag was dit jaar ‘Kiezen voor Bomen’, verwijzend naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende week. Basisschoolleerlingen kiezen voor bomen, want bomen zijn onmisbaar. Zij spelen een belangrijke rol in het creëren van een prettige leefomgeving voor mens en dier en zijn ook heel belangrijk voor een goede biodiversiteit – een belangrijke voorspeller van onze gezondheid. Leven in een groene omgeving zorgt voor minder stress, en een groene omgeving nodigt uit to bewegen en spelen. Huizen in het groen zijn meer waard en bomen geven zuurstof en lekkere vruchten. ‘Kiezen voor Bomen’ is dus heel belangrijk! 

 _______________________________________________________

Forse daling aantal voortijdige schoolverlaters in Schiedam

In 2013 verlieten 154 Schiedamse jongeren hun school zonder diploma. Dat zijn er 102 minder dan in 2012, toen waren dat er namelijk 256. Een daling van maar liefst 40%. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het ministerie van Onderwijs over voortijdig schoolverlaters schooljaar 2012-2013.


Voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn jongeren van 12 tot 23 jaar die geen startkwalificatie (havo- of vwo- diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2) hebben, niet aan het werk zijn en ook niet staan ingeschreven op een middelbare school.

Uniek in Nederland
De gezamenlijke aanpak van voortijdige schoolverlaters door scholen, gemeenten en het Steunpunt Jongeren leidde tot de daling van het aantal uitvallers. Zo werd in 2012 in de regio Rijnmond gestart met schoolloopbaanteams. Hierbij kunnen leerlingen één schooloverstijgende begeleider krijgen, die de leerling hulp kan bieden tot die zijn startkwalificatie heeft. Deze werkwijze is uniek in Nederland. Een andere reden van de daling van het aantal voortijdig schoolverlaters komt door de verbeterde meetsystematiek, waardoor een aantal groepen jongeren niet langer onterecht worden meegeteld als vsv’er.

Wethouder Mario Stam is blij met de resultaten: ‘Investeren in jongeren en hun schooldiploma loont. Met een startkwalificatie op zak is de kans dat jongeren een passende baan vinden immers een stuk groter.’[ terug... ]Omhoog


Social Media

  •     

        

Archieven

  • Reportages
    Publicaties

Fotografie Bart Bos

Partners

Agenda voor Schiedam


Copyright 2002-2018