» Vereniging en vrije tijd

Wat is dit?

Ssstt… onze stadspapa gaat voorlezen.

Van 22 januari tot en met 1 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Op kinderdag verblijven en scholen in het gehele land worden tijdens deze dagen voorgelezen door landelijke of plaatselijke bekendheden. In Schiedam gingen de bekendheden van B&W op pad om de kids vaderlijk voor te lezen.

Dit jaar staan de Nationale Voorleesdagen namelijk in het kader van de nieuwe campagne Vaders Voor Lezen van de Leescoalitie. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ouders de grootste invloed hebben op de leesontwikkeling van hun kinderen. Wanneer ouders voorlezen is er een grotere kans dat de kinderen blijvende lezers worden.


Vaderlijk leesvoorbeeld
Helaas is voorlezen een beetje uitgestorven de laatste jaren en wanneer dit wel gebeurt zijn het meestal de moeders die dit doen. Vaders lezen minder vaak voor, praten minder vaak over boeken, geven minder vaak boekentips en gaan minder vaak met hun kinderen naar de boekhandel of bibliotheek, terwijl juist het vaderlijk leesvoorbeeld maakt dat kinderen meer gaan lezen.


Krrrr…okodil
Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden vaders en grootvaders opgeroepen om meer (voor) te lezen. In dat kader ging burgervader Cor Lamers Vrijdag het prentenboek van het Jaar 2014, Krrrr…okodil! van Catherine Rayner voorlezen bij kinderdagopvang Komkids in de Passage. Maar wat was nu spannender voor de kinderen, het boek of het feit dat deze werd voorgelezen door de baas van het land? Althans volgens het idee van de aanwezige kids over een burgemeester!
  _______________________________________________________


Koperblazers en slagwerkers in de Margriethal

Zaterdag 2 november was het weer een kabaal van jewelste in de sporthal. Het jaarlijkse KNFM Concours was weer aangekomen in de stad en mochten we horen. Diverse korpsen vanuit het land verschenen voor de jury tijdens de jaarlijkse evenement om hun huidige nivo te laten toetsen.

Het Marching-, Music- & Showconcours, georganiseerd door Stichting Concours Schiedam is een geliefd concours en wordt jaarlijks druk bezocht door muziek liefhebbend Nederland. In tegenstelling tot eerdere jaren waren er dit jaar er geen majorette optredens, maar alleen korpsen. Maar voor de echte liefhebbers van de fanfare was dit geen bezwaar, zij genoten zichtbaar van de vele optredens op deze dag.
Promotie
De deelnemende korpsen hadden maanden geoefend voor deze strijd om de strenge jury omver te blazen. Het concours is een belangrijk evenement voor de korpsen om hun nivo op te poetsen en zodoende te promoveren naar een hogere klasse. Dus waren de instrumenten extra opgepoetst en de uniformen strak gestreken voor de 23ste editie van dit concours.
KNFM
De organisatie is in handen van Stichting Concours Schiedam, onder de reglementen van de KNFM, Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen. KNFM is een belangenorganisatie voor amateurmuziekverenigingen in de sector blaas- en slagwerkmuziek, show, majorette, twirl en color guard.

 
Terug blikken naar een reportage? Neem een kijkje in het foto archief

[ terug... ]Omhoog


Social Media

  •     

        

Archieven

  • Reportages
    Publicaties

Fotografie Bart Bos

Partners

Agenda voor Schiedam


Copyright 2002-2018