» Wijk Sveaparken

Wat is dit?

Sveaparken, woonpark met Zweedse sferen

Schiedam is druk bezig met de bouw van een heel bijzondere woonwijk: Sveaparken.

Sveaparken is een bijzonder woongebied naar Zweeds model. Als je langs Sveaparken rijdt, valt het meteen op: hier wordt iets speciaals gebouwd. Met zijn kleurige huizen en witte hekjes straalt de wijk een open sfeer uit. De gemeenschappelijke binnentuinen en lage afscheidingen moeten een ouderwets buurtgevoel op hedendaagse wijze creëren. Sveaparken is door het ministerie van VROM aangewezen als één van de mooiste Vinex-wijken van Nederland.Vinex is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een notitie van het ministerie van VROM uit 1993. Deze notitie bevat uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouw locaties vanaf 1 januari 1995. Voor een aantal steden wordt daarbij de richting aangegeven waar de nieuwe uitbreiding zou kunnen plaatsvinden. Formeel gesproken was het aan provincies en samenwerkende gemeenten om de locaties te bepalen. Deze locaties aan de rand van grote steden voor massale nieuwbouw worden vaak Vinex-locaties of Vinex-wijken genoemd. In de volksmond wordt de term Vinex-wijk veel gebruikt voor alle grote nieuwbouwwijken die in dezelfde periode (na 1993) gebouwd zijn rond de grote steden.


Scandinavische architectuur
Sveaparken ligt in het noorden van Schiedam, aan de rand van het uitgestrekte groengebied Midden-Delfland. Er komen ongeveer duizend huizen. Dat worden verschillende typen woningen: eengezins woningen, appartementen en maisonnettes, huur- en koopwoningen.

Het basisplan voor de opzet van deze nieuwe wijk is van Ralph Erskine, een befaamde Zweedse architect en stedenbouwkundige van Schotse komaf. De inschakeling van Erskine vloeit voort uit de weloverwogen keuze van Schiedam om in Sveaparken te bouwen naar het voorbeeld van de Scandinavische architectuur, zoals die met name in Zweden wordt toegepast.

Sveaparken heeft een bijzondere architectonische opzet, waarbij veel aandacht is besteed aan de kwaliteit van de leefomgeving. De stedenbouwkundige structuur nodigt de bewoners uit met elkaar in contact te komen. Kinderen hebben volop ruimte om veilig buiten te spelen, het autoverkeer wordt beperkt. Zo zijn er geen doorgaande wegen in de wijk.

Sveaparken heeft een Zweedse uitstraling door de ruime toepassing van hout, het kleurgebruik en de fris-witte accenten van de raamomlijstingen. De huizenblokken zijn compact en bieden volop variatie door veranda’s, luifels, dakkapellen en kopgevels. Uit een recente enquête (juni 2004) blijkt dat 93% van de huidige bewoners tevreden is over het wonen in Sveaparken.

Met het appartementengebouw Krona komen er tal van voorzieningen bij, zoals een hoogwaardige supermarkt, een terras aan het water en een pinautomaat. Verder zal hier volop parkeergelegenheid zijn.Luchtfoto`s Sveaparken community site

[ terug... ]Omhoog


Social Media

  •     

        

Archieven

  • Reportages
    Publicaties

Fotografie Bart Bos

Partners

Agenda voor Schiedam


Copyright 2002-2018